Testamente
Adopter
Frynseklinikken
Dyreværnets ABC
Indlever
Dyreklinik
Info om os
Hittedyr
Hundepension
Anmeld dyreværnssag
Bliv medlem
Kontakt
Enkelt
Red dyr
Adopter
Adopter
Indlever
Indlevering
TV
TV-serie

10 råd: Er du klar til kanin?

Hvad bør man tænke på, før man får kanin?

Når først man har set en video med de sødeste kaninunger, kan det være meget fristende og skynde sig ud og anskaffe sig en kanin. Men når det kommer til anskaffelsen af kaniner, så skal og må det ikke være et impulskøb. Dernæst må det heller ikke være børnenes beslutning. At anskaffe og tage sig af et kæledyr bør altid i sidste ende være forældrenes ansvar. Vi har derfor samlet nogle af de vigtigste faktorer, som du skal have med i dine overvejelser, inden du påtænker at udvide din familie med kaniner.

5 sygdomme alle kaninejere bør kende

1. Tidsperspektiv og forældreansvar

At holde kanin er en langvarig forpligtelse. Med den rigtige pleje kan kaniner leve lige så længe som en hund eller kat. Kaniner kan blive 8-13 år gamle og de er afhængige af daglig pleje, selskab og motion hele livet. Hos Dyreværnet oplever vi desværre alt for ofte, at forældre kontakter os og skal af med deres kaniner, 'fordi børnene ikke gider dem længere.' Så vær bevidst om, at du har kaninen frem til den dag, den pga. alderdom eller sygdom ikke kan mere - og ikke indtil den dag, dine børn ikke gider den mere. Kæledyr er de voksnes ansvar!

Kaniner elsker også at være udenfor

2. Hvordan er det at have kanin?

Før man anskaffer sig en kanin, bør man sætte sig ind i dens adfærd og naturlige væremåde. Mange bliver overraskede og skuffede over at den nuttede kaninunge de engang købte, ikke bliver ved med at være en «levende kælebamse». Kaniner bryder sig ikke om, at blive båret rundt omkring eller at blive tvunget til at sidde på skødet. De er byttedyr, og det er vigtigt for dem, at have kontrol over deres egen krop. Sid i stedet på gulvet med din kanin og lad den opsøge dig for at få en godbid eller kærtegn, men lad den også hoppe væk fra dig hvis den ønsker det. Kaninen vil da lære, at du ikke udgør en trussel, og vil som oftest blive mere opsøgende og tryg.

Man skal være klar over, at det faktisk er en kanin man får i huset, og at de har en tendens til at gnave og grave. Dette kan ikke betegnes som problemadfærd, og man skal i stedet indrette forholdene således, at kaninen får et godt og stimulerende miljø at bo i. Da vil kaninen få afløb for sin naturlige adfærd, uden at det går ud over møbler eller blomsterbed.

Adopter en kanin fra Dyreværnet - se de søde snuder her

3. Udgifter

Det vil ofte være dyrere at holde kanin end man umiddelbart forestiller sig. Man skal kunne dække udgifter til neutralisering, dyrlægeregninger ved sygdom, god og rigtig mad samt det rette udstyr. Dyreværnet anbefaler derudover også, at man årligt besøger dyrlægen til et sundhedstjek, samt at man vaccinerer for kaninpest (myxomatose), RHD type 1 og RHD type 2.

4. Hvad skal kaninen spise?

Sørg for at tilbyde kaninen hø ad libitum og friskt vand hver dag. Som kosttilskud skal du dagligt give en lille, tilpasset mængde magre og fiberrige foderpiller. Vær specielt opmærksom på, at kaniner ikke kan tåle pludselige ændringer i deres foder, såvel som de kan have en sart fordøjelse og det langt fra er alt frugt og grønt, som de kan tåle. Al ny mad skal introduceres gradvist. 

Er din bolig klar til kanin?

5. Kaninens bolig

Blot at anskaffe sig et kaninbur er ikke nok. Det område kaninerne skal bo på skal indrettes, før de flytter ind. Hvis kaninerne skal bo inde, bør man i forvejen kaninsikre områderne de skal have adgang til, for at beskytte både kaniner, ledninger og andet interiør. Sørg for at kaninerne, hvis der er glatte gulve, får skridsikre tæpper, de kan løbe på. De skal også have adgang til et kanintoilet, høhæk samt huler eller gemmesteder i form af papkasser eller andet.

Hvis kaninerne skal bo udendørs, må man have en tilstrækkelig stor og sikker løbegård, samt et lunt hus. Sørg for at lave arealet stort nok til at to kaniner kan bo sammen.

6. Et socialt liv

Kaniner er sociale og har det bedst med en god kaninven. En artsfælle er afgørende for at få afløb for meget af den naturlige adfærd, og et socialt liv vil også modvirke unormal og stressrelateret adfærd. Det er imidlertid vigtig at sørge for, at kaninerne er neutraliserede og at de sammenføres på neutrale områder. De skal samtidig have et optimalt og stort område at bo på. Et bur er ikke nok!

Sådan sammenfører du to eller flere kaniner

7. Neutralisering

Både hunner og hanner bør neutraliseres. Hannerne, fordi det er en forudsætning for at de skal kunne få et socialt liv, og hunnerne fordi de løber en meget stor risiko for at udvikle livmoderkræft og andre sygdomme hvis de ikke neutraliseres. Det sociale liv for hunnerne vil også forbedres, når de ikke kommer i brunst og bliver indbildt drægtig.

8. Bevægelse

Kaniner har behov for meget bevægelsesfrihed og motion. De der er fritgående, regulerer dette selv, mens de der bor i bur skal have mindst fem timer i løbegård hver dag, og da helst på et tidspunkt hvor kaninen er mest vågen og aktiv, altså tidlig morgen eller sen aften.

Er dit barn allergisk overfor kaniner?

9. Allergi

Er nogen i husholdningen allergiske overfor kaniner eller græs? Hvis nogen udvikler allergiske reaktioner bør man i første omgang finde ud af om kaninen er den skyldige. Måske er det høet, pollen eller støv som forårsager problemerne.

10. Kaninpasning

Hvad gør du når du rejser bort på ferie? Har du mulighed for at få nogen til at passe kaninerne? Det er bedst hvis nogen kan passe dem hjemme i vante omgivelser.

Lyst til at blive en del af vores dyreværnsfamilie?

For yderligere info og gode pasningsråd vedr. kaniner - læs her.

  Du er vores dyrehelt  

Hjælp med at redde dyr
Anmeld dyreværnssag
Dyreværnets seneste nyheder
Er du vores nye praktikant?

Telefontid

44 94 66 95


Ring til os på alle hverdage mellem 9.30 - 12.00 (gælder ej helligdage + weekender)

Eller send os en mail:


[email protected]

Åbningstider

Mandag: Lukket
Tirs: 09.00 - 11.00
Ons, tors og fre: 15.00 - 17.00
Lør, søn og helligdage: 12.00 - 16.00
Lukket: 24., 25., 26., 31. dec. + 1. jan

Dyreværnet
Islevdalvej 85
2610 Rødovre

Betalings typer