Testamente
Adopter
Frynseklinikken
Dyreværnets ABC
Indlever
Dyreklinik
Info om os
Hittedyr
Hundepension
Anmeld dyreværnssag
Bliv medlem
Kontakt
Enkelt
Red dyr
Adopter
Adopter
Indlever
Indlevering
TV
TV-serie

5 sygdomme alle kaninejere bør kende

Ligesom andre kæledyr, kan kaniner blive ramt af sygdom. 

Brug for at komme til dyrlæge med din kanin? Book tid hos os

1. Tandproblemer

Til forskel fra mange andre dyrearter, vokser kaniners tænder hele livet. Derfor er det vigtigt at din kanins tænder slides, så de ikke bliver for lange og til gene for kaninen. Normal er kaniners tænder placeret, så sliddet sker naturligt, når kaninen spiser foder, der kræver ekstra tyggearbejde, som f.eks. hø. Når kaninen bider dens mad i mindre stykker, slider det også på fortænderne. 

Bliver din kanins tænder ikke slidt ordentligt, vil det kunne medføre overvækst og give store gener og smerter for kaninen.  Det er derfor vigtigt løbende at tjekke ens kanins tænder, især hvis den ikke spiser som normalt eller er fugtig omkring mund og hage, da dette kan være tegn på problemer. 

Hvis din kanin har problemer med manglende slid eller fejlplacering af tænder, så sliddet ikke sker naturligt, er det vigtigt at du kontakter din dyrlæge, så tænderne kan blive slebet og der kan blive lagt en plan for, hvad der er bedst for din kanin med hensyn til tygge/fodertype og løbende kontroller.

Pas på at din kanin ikke bliver syg

2. Mave-tarmproblemer

Diarre og forstoppelse er to former for mave-tarmproblemer man som en kaninejer, skal være opmærksom på. Årsagen til disse problematikker kan være mangeartet og kan skyldes alt fra manglende variation i kaninens diæt, forstyrrelse i mavetarm floraen og infektion fra bakterier eller parasitter.  Det er derfor en god ide at se på din kanins afføring dagligt, samt tjekke din kanin bagtil for at se om der er tegn på dårlig mave. Du kan se eksempler på, hvordan en henholdsvis sund og usund afføring ser ud på Frikanins hjemmeside her.

Har din kanin mave-tarm problemer, bør den tilses af en dyrlæge hurtigst muligt, så årsagen kan findes og behandles målrettet. 

Se vores kaniner der søger nyt hjem

3. Viral haemorrhagic disease (VHD)

VHD er en sygdom der skyldes et virus og inddeles i to typer (Type 1 og Type 2).  Der er her tale om en dødelig sygdom, som er yderst smitsom. Der er en inkubationstid (tiden fra kaninen bliver smittet til sygdommen viser sig) på kun 24-72 timer. De tegn man skal være opmærksom på hos en kanin er blødninger fra kropsåbninger (næse, mund, endetarm), hurtig vejrtrækning, feber og pludselig død. 

Hvis man som ejer får mistanke om at ens kanin kan være smittet, er det yderst vigtigt at kontakte sin dyrlæge med det samme, samt undgå al kontakt med andre kaniner, før en diagnose er stillet. Det bedste man kan gøre som kaninejer er at forsøge at forebygge ved at vaccinere sin kanin. 

Tag din kanin til dyrlæge, hvis du mistænker den for at være syg

4. Myxomatose (kaninpest)

Myxomatose, også kaldet kaninpest, er en virus, der overføres kaniner imellem samt fra insekter, udstyr med mere. Der er tale om en dødelig sygdom med en inkubationstid (tiden fra kaninen bliver smittet til sygdommen viser sig) på mellem 3-5 dage.  De tegn man skal være opmærksom på er markant øjenbetændelse med tilhørende mælkehvide forandringer i øjnene, feber, manglende appetit og hævelse omkring kønsorganer, endetarm, næse, øjne osv. Det vigtigste man kan gøre som kaninejer er, at forsøge at forebygge smitte ved at vaccinere sin kanin. Som med VHD er det her yderst vigtigt, at man undgår kontakt med andre kaniner ved mistanke om sygdommen, samt at man kontakter sin dyrlæge med det samme.

5. Pododermatitis (inflammation af hud på poter)

Pododermatitis er en lidelse som ses ved hud-, ryg- og nakkebesvær samt led- og muskelgener. Det er en lidelse, hvor årsagen bag er mangeartet. Ofte kan den dog skyldes, at kaninen bevæger sig på ru, slidende og/eller hårde overflader, samt manglende rengøring/hygiejne, hvor kaninen primært befinder sig. 

Det kan medføre slid og tryksår, der kan udvikle sig til dødt væv og betændelse, hvilket giver din kanin store smerter. Det er derfor vigtigt, at du holder øje med din kanins poter. Det kan du gøre ved at sprede potehårene på steder, hvor knoglerne er mest fremspringende, for at undersøge om der er sår på poterne. Hvis du finder sår på din kanins poter, bør du gennemgå dens boligområde for at undersøge om der er en tydelig årsag. Det er dog altid en god idé, at kontakte dyrlægen for at sikre, at der ikke skulle være en underliggende lidelse, der kunne give anledning til sårene. 
Dyreværnet ønsker alle kaniner og deres ejere et godt helbred.

Du kan gøre en forskel! Bliv medlem af Dyreværnet

  Du er vores dyrehelt  

Hjælp med at redde dyr
Anmeld dyreværnssag
Dyreværnets seneste nyheder
Er du vores nye praktikant?

Telefontid

44 94 66 95


Ring til os på alle hverdage mellem 9.30 - 12.00 (gælder ej helligdage + weekender)

Eller send os en mail:


[email protected]

Åbningstider

Mandag: Lukket
Tirs: 09.00 - 11.00
Ons, tors og fre: 15.00 - 17.00
Lør, søn og helligdage: 12.00 - 16.00
Lukket: 24., 25., 26., 31. dec. + 1. jan

Dyreværnet
Islevdalvej 85
2610 Rødovre

Betalings typer