Testamente
Adopter
Frynseklinikken
Dyreværnets ABC
Indlever
Dyreklinik
Info om os
Hittedyr
Hundepension
Anmeld dyreværnssag
Bliv medlem
Kontakt
Enkelt
Red dyr
Adopter
Adopter
Indlever
Indlevering
TV
TV-serie

Sådan giver du din killing en god start

Det handler om at få en tryg start på livet. 

Den første tid

I begyndelsen har din killing brug for at der er ro og tryghed i sin tilværelse. Derfor er det en god idé at du i starten fortsætter med at give killingen det foder, som den har spist hos sin mor. 

Et andet råd er, at introducere katten til et rum ad gangen i hjemmet. Gerne det rum, hvor kattebakken kommer til at stå fast, f.eks. på badeværelset, så killingen kan søge ro og tryghed i et afgrænset område og hele tiden ved, at det er der den besørger. 

- Åbner du op til hele huset på én gang, kan killingen få svært ved at finde frem til mad og kattebakken, og du kan risikere at få en utryg killing, som gemmer sig under møbler, hvis det hele bliver for overvældende i den første tid, forklarer dyrlægen, Rikke. 

Sammenføring af 2 katte - sådan gør du!

Fra indekat til udekat

Er planen, at katten med tiden skal blive udekat, har Rikke et par vigtige råd til den første tid. 

- Det er vigtigt at man ikke lukker katten ud, før den for det første er i stand til at finde hjem igen, men også er fornuftig nok til at overleve, fortæller Rikke. 

- En killing på få måneder er et let bytte for en ræv eller sur hankat i området, og derfor bør man vente til katten har størrelsen til at kunne slippe væk fra naturens farer, understreger Rikke. 

Er katten over seks måneder gammel, anbefaler Rikke, at man venter tre uger med at lukke den ud, så den har vænnet sig til duftene i hjemmet og nemmere kan finde hjem igen.

Skulle det alligevel ske, at katten får bevæget sig for langt væk hjemmefra, er det vigtigt at du har mærket den med chip eller øremærke. Fordelen ved et øremærke er, at folk tydeligt kan se at katten har en ejer, men med årene kan øremærket blive utydeligt. Det undgår du med chippen.

På udkig efter en kat, se vores skønne katte til adoption

Sygdomme i den første tid

Ligesom børn, er killinger også meget modtagelige overfor sygedomme i deres første leveår. 

- Killinger er særligt modtagelige overfor luftvejsinfektioner, såsom forkølelse og influenzalignende symptomer. Derudover er der også stor risiko for at de kan få øjenbetændelse, og mange får også dårlig mave og diarré, fortæller den erfarne dyrlæge. 

- Når det kommer til øjenbetændelse, skal man gribe ind, hvis det begynder at blive gul og snasket og øjet hæver, så killingen får svært ved at åbne øjet og blinke. Så må man kontakte sin dyrlæge og få fat i noget medicin. Ved luftvejsproblemer er det fint at se det an, hvis katten går og nyser ind i mellem og har lidt klar flåd, men ellers virker frisk. Det er ligesom hvis vi andre har en forkølelse, pointerer Rikke. 

Stopper katten med at spise og virker den dvask, kan det derimod være et tegn på at det har udviklet sig til lungebetændelse, og så skal den til dyrlæge. 

Fordi der sker mange ændringer i en killings liv, hvor den bl.a. går fra modermælk til tørkost og skifter hjem, kan den blive stresset over forandringerne. Derfor er det normalt at killinger får dårlig mave. 

- Har killingen dårlig mave, men den kan stadigvæk nå over i bakken og gøre, kan man godt give det nogle dage og se det an. Begynder katten derimod at tabe sig, kan den ikke holde sig og virker den utrivelig, så er det tid til at tage til dyrlæge. En ikke-behandlet diarré kan også skyldes indvoldsorme, og det skal der tages hånd om, afslutter Rikke. 

Hvornår må den være alene hjemme første gang?

Til spørgsmålet om, hvornår det er ok at lade en killing være alene hjemme første gang, varierer det fra killing til killing. Som udgangspunkt er det en god ide at sørge for at være hjemme hos den nye killing den første uge. Du kan med fordel prøve at tage væk hjemmefra i korte intervaller, de sidste par dage i ugen og se, hvordan killingen reagerer på dette.

Når dagen så kommer, hvor killingen første gang skal være alene hjemme en almindelig arbejdsdag, er det godt at afgrænse dens plads til det eller de rum, hvor den foder, vand og kattebakke er placeret.
- Det vil være en skam, hvis den i løbet af dagen forvilder sig hen i en krog af huset, hvor den ikke kan finde tilbage fra igen, fortæller Rikke.
Er der en trappe i hjemmet, så afgræns også killingens råderum, så den ikke kan tilgå trappen og komme til skade, mens den er alene og endnu ikke er tryg ved trappen.
Derudover er det også en god ide at lade noget af den yndlingslegetøj ligge fremme og måske 'gemme' lidt af dens foder, så den har rigeligt med aktiveringslege, den kan foretage sig, mens den er selv. Og hvis du stadig er urolig for at efterlade din nye killing i dit hjem, så husk på - at killinger og katte sover rigtig meget. Og at den formodentlig også bruger meget af dens alenetid på at sove og samle kræfter til at lege, til når der igen er mennesker i huset.

Vi ønsker alle nybagte katteejere en rigtig god start med jeres nye familiemedlem.

  Du er vores dyrehelt  

Hjælp med at redde dyr
Anmeld dyreværnssag
Dyreværnets seneste nyheder
Er du vores nye praktikant?

Telefontid

44 94 66 95


Ring til os på alle hverdage mellem 9.30 - 12.00 (gælder ej helligdage + weekender)

Eller send os en mail:


[email protected]

Åbningstider

Mandag: Lukket
Tirs: 09.00 - 11.00
Ons, tors og fre: 15.00 - 17.00
Lør, søn og helligdage: 12.00 - 16.00
Lukket: 24., 25., 26., 31. dec. + 1. jan

Dyreværnet
Islevdalvej 85
2610 Rødovre

Betalings typer