Testamente
Adopter
Frynseklinikken
Dyreværnets ABC
Indlever
Dyreklinik
Info om os
Hittedyr
Hundepension
Anmeld dyreværnssag
Bliv medlem
Kontakt
Enkelt
Red dyr
Adopter
Adopter
Indlever
Indlevering
TV
TV-serie

5 råd: Guide til sammenføring af katte

Skal du sammenføre to eller flere katte eller killinger?

Modsat hvad mange tror, er katten et enerådigt dyr, som ikke nødvendigvis har lyst til at bo med en anden kat. I langt de fleste tilfælde, kan det dog sagtens lade sig gøre, hvis man fra start af får introduceret dem ordentligt for hinanden.

Fra naturens side er katten en enspænder – den lever selv, jager selv og er ikke afhængig af nogen andre katte. Derfor vil den instinktivt se en anden kat, som en trussel. Katte kommunikerer primært til andre katte om at holde sig på afstand, især med duftsignaler. De vil hellere holde sig på afstand af andre katte end at tage kampen op og ende i slåskamp. Grunden til, at de ”afmærker” territorium med duftstoffer er, at de instinktivt ved, at de skal passe på deres ressourcer, så de kan overleve. Når flere katte bor sammen, er det derfor altid vigtigt, at der er rigeligt med mad, vand, kattebakker, gemmesteder osv., så kattene ikke behøver at komme nær ved hinanden.

Sammenføring af katte og killinger.

Introduktionstid kan variere alt fra dage til uger afhængig af flere faktorer: alder, køn, race, temperament, tidligere erfaringer, helbred. Derfor er det vigtigt at følge kattene nøje.

Sidder din næste kat hos os? Se alle vores dyr til adoption

Første møde er altafgørende for at de fremover vil acceptere hinanden, derfor er det vigtigt at forberede sig ordentligt og følge nedenstående trin:

  1. Forbered et rum, som den nye kat skal opholde sig i det første stykke tid – alene! Det skal naturligvis indeholde foder, mad, sove-/gemmesteder og kradsetræ (katte kan godt lide at skue ned på omgivelserne). Der findes flere duftstofprodukter på markedet, som kan få katten til at føle sig tilpas. Det kan med fordel bruges til både den nye og gamle kat i tilvænningsperioden.

  2. Når den nye kat er tryg og afslappet i de nye omgivelser, skal man bytte rundt på nogle tæpper/legetøj mellem de to katte, så de kan vænne sig til den anden kats duft. Derudover kan man udveksle deres dufte ved at tørre kattene i hovedet med et håndklæde, så man får nogle af de duftstoffer, som den enkelte kat udskiller, og derefter tørre håndklædet på vægge og karme hos den anden kat. Gentag gerne udvekslingen flere gange dagligt.

  3. Næste step er, at den nye kat får lov at lære resten af hjemmet at kende. Det skal foregå i ro og fred, så den anden kat skal være lukket væk/ude. Ved at gøre dette, skal den nye kat ikke både lære en ny kat og nye omgivelser at kende samtidig. Det vil gøre, at den nye kat vil møde den anden kat mere afslappet og tryg.

  4. Når så endeligt det er tid til første møde, gøres det uden fysisk kontakt – helst gennem net-/eller glasdør, og det gentages flere gange på en dag. Hvis en af kattene udviser tegn på aggression, stopper man mødet øjeblikkeligt.

  5. Når de to katte er afslappede på hver deres side af døren, kan man lade dem møde hinanden rigtigt. Det skal foregå i et stort rum, så de frit kan bevæge sig rundt – og væk fra hinanden. Hvis der er tegn på aggression, fjerner man kattene fra hinanden – men pas på, de kan være så opkørte, at de kommer til at bide/kradse. Lad aldrig kattene være uden opsyn i starten.

Når begge katte er trygge i hinandens selskab (uden de nødvendigvis behøver at ligge sammen), kan man gradvist tage mad og vand ud fra den nye kats værelse, blot man sørger for, at der er rigeligt mad og vand til begge.

Tid til den årlige vaccine? Book en tid i Dyreværnets dyreklinik

Nøgleord som tålmodighed og tid er ekstremt vigtige under hele denne proces, men det betaler sig i sidste ende og er hele indsatsen værd!

  Du er vores dyrehelt  

Hjælp med at redde dyr
Anmeld dyreværnssag
Dyreværnets seneste nyheder
Er du vores nye praktikant?

Telefontid

44 94 66 95


Ring til os på alle hverdage mellem 9.30 - 12.00 (gælder ej helligdage + weekender)

Eller send os en mail:


[email protected]

Åbningstider

Mandag: Lukket
Tirs: 09.00 - 11.00
Ons, tors og fre: 15.00 - 17.00
Lør, søn og helligdage: 12.00 - 16.00
Lukket: 24., 25., 26., 31. dec. + 1. jan

Dyreværnet
Islevdalvej 85
2610 Rødovre

Betalings typer