Chip eller øremærke?
Hvad er forskellen?
Øremærkning
Når en kat skal øremærkes, skal den i fuld narkose. Øremærkningen foretages ofte i forbindelse med at katten bliver kastreret/steriliseret.
Hårene på indersiden af kattens øre fjernes, hvorefter huden rengøres og desinficeres. Der bruges en speciel øremærketang, der har en række af bittesmå metalstifter på den ene side. Disse stifter sættes mod indersiden af kattens øre, der klemmes og stifterne laver en række af små huller i huden. Herefter påsmøres tatoveringsblæk, som gnides godt ind i hullerne. Sværten sætter sig i de små huller, og når den er tør og huden er helet, har katten sit tydelige øremærke, som vil følge den resten af livet.
Chipmærkning
En chip er et lille implantat på størrelse med et ris-korn, som placeres under huden over kattens venstre skulder. Chipning kan sagtens foregå mens katten er vågen, og ofte bliver katten chippet ved en helt almindelig konsultation. En chip kan ikke ses og ofte heller ikke mærkes, og den kan kun identificeres ved hjælp af en speciel chipscanner, som alle klinikker/hospitaler/internater ligger inde med. Det gør ikke ondt på katten at blive scannet.
Nye regler trådt i kraft pr. 1. juli 2021
Fra d. 1. juli 2021 træder nye lovændringer i kraft og de betyder, at umærkede katte (det vil sige katte, som hverken er øremærkede, chippet eller bærer halsbånd), ikke længere er omfattet af fremlysningspligten på 72 timer, som tidligere har været gældende - men at de umærkede katte derimod straks overgår til finderne af kattene.
Skal din kat øremærkes eller chippes? Book tid hos Dyreværnets dyreklinik
Du er vores dyrehelt



