Skal kaniner vaccineres?
Behøver du tage din kanin til dyrlæge og få den vaccineret?
Kaniner er fantastiske kæledyr og det får flere danskere efterhånden øje på. Og det er dejligt – men med øget kaninbestand i Danmark følger naturligvis også øget sygdomsrisiko - især fordi mange af den vilde hares sygdomme også smitter til vores tamme kaniner.
Heldigvis findes der vacciner for de farligste af kaninens virussygdomme, nemlig myxomatose (kaninpest) og RHD-1/RHD-2 (kaningulsot).
Hvor meget grønt må kaniner få at spise?
Alle kaniner er i risiko for at blive smittet
Fordi sygdommene kan smitte indirekte via insekter som kommer ind i dit hjem, såvel som det tøj og sko, du bringer indenfor efter at have været ude, kan selv indekaniner i lejligheder risikere at blive smittet.
Symptomer som høj feber, manglende appetit, kramper eller blod fra næsen, kan være tegn på, at din kanin er blevet smittet.
Sygdommene er heldigvis ikke udbredte i Danmark. Dog var der udbrud af RHD-2 i 2017 – og med de længere, varmere somre vi oplever, er sandsynligheden for endnu et udbrud desværre meget virkelig.
3 grunde: Derfor skal du vaccinere din kanin
Dyreværnet anbefaler, alle kaninejere får deres kaniner vaccineret af følgende tre årsager:
- Smittekilde er ofte myg, fluer eller andre insekter.
- Sygdommene har som oftest døden til følge -og der er ingen behandling.
- Jo flere kaniner der er vaccinerede, jo lavere er sygdomsrisiko for alle.
Vaccinationsprotokol med Myxo-RHD1 vaccine og RHD-2 vaccine kan variere, men inkluderer som regel to forskellige vaccinationer med ca. 14 dages mellemrum og revaccination bør foretages efter ca. ni måneder. Kaniner kan vaccineres fra de er fem uger gamle.