Om Dyreværnet
Adopter
Indlever
Hittedyr
Frynseklinikken
Dyreklinik
Hundepension
Adopter
Adopter
Få nyhedsmails
Nyhedsbrev
Testamente
Testamente
Anmeld
Anmeld sag

Sådan fjerner du en flåt

og sådan forebygger du mod flåter.


Har du fundet en flåt på din hund, så er det vigtigt, at du fjerner den hurtigst muligt og at du fjerner hele flåten. Hvis ikke den fjernes, kan din hund risikere at få en eller flere alvorlige infektionssygdomme, som eksempelvis borrelia. Tegn på borrelia kan være træthed, feber, usikker gang og halthed.

Allier dig gerne med en anden person, som kan holde hunden i en tryg og rolig position, så du har begge hænder til at udføre arbejdet. Vi anbefaler ikke, at du bruger fingrene til at fjerne flåten. Ved at gøre dette risikerer du, at du ikke får hele flåten ud. Vi anbefaler i stedet, at du bruger det redskab, som er lettest for dig at anvende. Det gode ved flåtredskaber frem for en pincet eller fingrene er også, at de kan gribe fat helt nede ved flåtens hoved og chancen for, at flåten 'går i stykker' i forsøget er mindre. Det vigtigste er dog, du får flåten fjernet - med eller uden pincet/flåttang.

Sådan fjerner du flåten 

  • Spred hundens hår omkring flåten - så flåten bliver isoleret og synlig.
  • Sæt flåtredskabet så tæt på hundens hud - og gerne helt ind under flåtens hoved.
  • Når redskabet er placeret - drejer du tangen rundt eller trækker redskabet ud i en lige og hurtig bevægelse. På denne måde er du bedst sikret, at hele flåten med hovedet kommer med ud.

Er du ikke lykkedes med at få hele flåten med ud, vil du oftest opleve, at der kommer en hård knude under huden, eller at der danner sig en 'bulls eye' læsion - en rød prik med en ring omkring.
Sker dette så anbefaler vi, at du kontakter din egen dyrlæge og får dem til at hjælpe med at få flåten helt fjernet på en sikker og effektiv måde. 

Hvordan skelner man mellem flåter og tæger?

Det er faktisk ganske enkelt: Ved at tælle benene. Tæger har seks ben, mens flåter har otte. Derudover er størrelsesforskellen markant, da tæger generelt er større end flåter. Flåter er typisk mellem 2-4 mm i størrelse, mens tæger kan være op til 10 gange større. Tæger, der ved første øjekast kan ligne flåter, lever af plantesaft og udgør ingen trussel mod mennesker eller dyr.

3 råd: Sådan holder du flåterne væk fra din hund

Når temperaturen stiger udenfor, er det også ensbetydende med, at flåterne kommer.

  1.  Gå de rigtige steder
    Flåter elsker at opholde sig i fugtige områder og steder, hvor der er tæt krat, og hvor vilde dyr gerne færdes. Undgå derfor disse steder og find i stedet hen på åbne skovstier eller veje, hvor der er en god oversigt og ikke så meget buskads, som din hunds pels kan blive filtret ind i.
  2. Tjek pelsen efter endt gåtur
    Når I er hjemme fra turen og din hund har fundet sig godt til rette i kurven, så er det på med 'Sherlock Holmes brillerne'. Kør hænderne gennem pelsen - særligt de steder hvor hundens hud er mest blottet - for hér har flåterne nemmest ved at bide sig fast. Vær især omhyggelig med at tjekke hundens maveregion, ører og inde i albueleddene. Og så er det vigtigt, at du reagerer, hvis du finder steder, som er hævede eller røde, da det kan være nogle af symptomerne på et flåtbid. Et sidste godt råd er også at investere i en klassisk fnugrulle og køre denne over din hunds pels.
  3. Forebyg med medicin
    Få en snak med dit apotek eller din dyrlæge om de forskellige forebyggende præparater der findes i form af enten tyggetabletter eller dråber til nakken. Ved at benytte sig af én af disse, minimeres risikoen for, at flåterne sætter sig fast. De fleste præparater virker først idet, at flåten bider sig fast, før den dør og falder af.

  Du er vores dyrehelt  

Hjælp med at redde dyr
Anmeld dyreværnssag
Dyreværnets seneste nyheder
Bliv klogere på testamente

Telefontid

44 94 66 95


Nummeret er til vores internater - ikke til dyreklinikken eller pensionen. Find de øvrige numre her.


Ring til os på alle hverdage mellem 9.30 - 12.00 (gælder ikke helligdage + weekender)

Eller send os en mail: [email protected]

Åbningstider

Islevdalvej 85, 2610 Rødovre

Mandag: Lukket
Tirsdag: 09.00 - 11.00
Ons, tors og fre: 15.00 - 17.00
Lør, søn og helligdage: 12.00 - 16.00
Lukket: 24., 25., 26., 31. dec. + 1. jan

Gabølvej 6, 6000 Kolding

Mandag: Lukket
Tirsdag: 13.00 - 16.00
Onsdag-tors: Lukket
Fredag: 13.00 - 16.00
Lør, søn og helligdage: Lukket
Lukket: 24., 25., 26., 31. dec. + 1. jan

CVR-nr.: 33 31 73 28

Betalings typer