Det skal du vide om rabies (hundegalskab)
Hvad er rabies? Hvordan smitter den? Kan det forebygges?
Hvad er rabies?
Rabies, eller hundegalskab, som den også refereres til i Danmark, er en dødelig virussygdom, som kan smitte både mennesker og dyr.
Rabies er dertil en zoonose, det vil sige en sygdom som smitter fra dyr til mennesker. Rabies forårsager hjernebetændelse og dræber hvert år ca. 60.000 mennesker på verdensplan; 99 % af tilfældene er forårsaget af hundebid.
Hvordan smitter rabies?
Rabies smitter via spyt fra bid, eller savl der kommer i kontakt med slimhinden eller blod. Rabies kan derfor også smitte, hvis man får savl i øjne, næse eller bliver kradset og har åbne sår.
Rabies er yderligere vanskelig, fordi virus kan leve flere år i kroppen, inden sygdommen bryder ud. Man kan derfor ikke umiddelbart se, om en hund er smittet. Normalt er inkubationstiden for rabies (det vil sige tiden fra smitte til udbrud af sygdom) 1-3 måneder men kan variere fra få dage op til 6 år!
Hvad sker der, hvis man er smittet med rabies?
Når rabiesvirussen når hjernen, forårsager den lammelse af synkemusklerne, hvorfor patienter ofte savler voldsomt. Andre symptomer er aggression, hovedpine, lammelser, opkast, feber, koma og endelig død. Dertil kan det nævnes, at rabies betyder ’skør’ latin og ’voldelig/rasende’ på græsk.
Sådan kan rabies forebygges
Rabies kan forebygges med vaccination. Men når først den smittede udviser symptomer, er sygdommen så godt som 100 % dødbringende (der kendes til dato kun til 14 overlevende). Dyreværnet anbefaler vaccination af kæledyr, der kommer i kontakt med importerede dyr fra udlandet. Endvidere bør kæledyrsejere, der har planer om at rejse udenfor Danmarks grænser med sit kæledyr, sætte sig ind i det pågældendes land krav til rabiesvacciner m.m.
Rabies i Danmark
I Danmark har vi ikke set et tilfælde af rabies siden 1982, hvor en ko i Sønderjylland fik sygdommen efter bid fra en ræv.
Kilde: World Health Organization
Du er vores dyrehelt



