Om Dyreværnet
Adopter
Indlever
Hittedyr
Frynseklinikken
Dyreklinik
Hundepension
Adopter
Adopter
Få nyhedsmails
Nyhedsbrev
Testamente
Testamente
Anmeld dyreværnssag
Anmeld sag

Bliv klogere: Fodring af hvalpe og killinger

Hill's giver dig gode råd ang. foder til hvalpe og killinger

Som ny ejer af en hvalp eller killing er der mange ting, man skal tage stilling til, herunder hvilket foder det nye familiemedlem skal have samt hvor meget og hvor ofte den bør fodres. Der findes mange fodertyper på markedet og det kan være lidt af en jungle at finde frem til det bedste valg til den lille nye hvalp eller killing. 

Overgangen fra modermælk til fast føde

Hvalpe/killinger gennemgår tre kritiske faser i deres første leveår, hvor ernæring spiller en afgørende rolle: Dieperioden, Fravænningsperioden og Efter-Fravænningsperioden.

I den første tid, dieperioden, er det primært moderens ernæring gennem drægtigheden og efter fødslen, der er afgørende for, at hvalpen/killingen får de næringsstoffer, den har brug for i modermælken. Men efterhånden som de vænnes til fast føde, skal behovet udelukkende dækkes herigennem. 

Fravænningen kan være en udfordrende periode, da hvalpen/killingen skal vænnes fra udelukkende at leve af moderens letfordøjelige og kalorierige mælk til at få sin næring fra et foder. Det anbefales at introducere hvalpen/killingen til den faste føde allerede ved 3-4 ugers alderen, da modermælken ikke er egnet til at dække ernæringsbehovet under hele vækstfasen og i værste fald kan give anledning til mangeltilstande, hvis den udgør den eneste ernæring. 

Den mest udtalte vækstfase hos hvalpe ses fra fravænning ved ca. 6 uger og frem til 6 måneders alderen, hvor vækstkurven når sit plateau. Den første periode vil hvalpen bruge ca. halvdelen af sin energi til vedligehold, mens den anden halvdel bruges til vækst, men som kropsvægten øges, vil en tiltagende andel af energien gå til vedligehold.

Efter-fravænning udgør en særlig kritisk periode for store og gigant racer, da ernæring er den vigtigste ikke genetiske faktor, der sikrer en korrekt knogleudvikling, hvilket spiller en afgørende rolle for sundheden senere i livet. 

Hvad skal foderet indeholde?

Udover livsvigtige vitaminer og mineraler tilfører foderet også hvalpen/killingen med de tre energigivende næringsstoffer, Protein, Fedt og Kulhydrat. 

Proteinniveauet i modermælken er højt, men hvad vigtigere er, fordøjeligheden er over 99% og aminosyresammensætningen er nøje tilpasset hvalpen/killingens behov i den første tid. Da aminosyrerne i proteiner fungerer som byggesten for kroppens muskler og væv og tillige er en vigtig komponent i andre livsvigtige processer i kroppen, er den biologiske værdi af proteinet afgørende for anvendeligheden i kroppen. Proteinbehovet er størst lige efter fravænning, men falder derefter markant gennem resten af vækstperioden. Et evt. overskud af protein har ingen værdi for kroppen, eftersom det ikke kan gemmes, men udskilles gennem nyrerne efter omdannelse i bl.a. leveren.

Det anbefales ikke at fodre hvalpe med foder til voksne hunde, selvom proteinindholdet skulle være det samme, da der er mange andre vigtige komponenter, som gør fodertyperne meget forskellig.

Hos killinger spiller proteinfordøjelighed og aminosyresammensætning en tilsvarende vigtig rolle, men kravet til aminosyreprofilen er anderledes for killinger (og voksne katte), da de har behov for en større andel af protein af animalsk oprindelse, end hvalpe (og voksne hunde) har og derfor kan det udvikle alvorlige mangeltilstande, hvis de fodres med hvalpefoder.

Efter fravænning, er det vigtigt at fodre hvalpen/killingen for en optimal vækst, ikke at forveksle med maksimal vækst, så man sikrer en korrekt udvikling af knogler og led samt reducerer risikoen for udvikling af knogledeformiteter. Den bedste måde at vurdere, om vækstraten er korrekt, er ud fra Body Condition Score (BCS), altså sammenhængen mellem vægt, højde og kropsform, da racestandarder er for uspecifikke til dette formål. 

Neutraliserede killinger/hvalpe skal have anderledes foder

Da man ofte neutraliserer killinger (i modsætning til hvalpe) tidligt, bør man huske at tilpasse valg af foder herefter, eftersom neutralisering reducerer kroppens energibehov med 25-30% uafhængigt af alder, bør man her vælge et foder til neutraliserede killinger/ungkatte. Det anbefales at fodre både hvalpe og killinger med afmålte foderrationer (ikke ad-libitum) i hele vækstperioden, 3-4 gange dagligt indtil 4-6 mdr. alderen og herefter 2-3 gange dagligt, hvis muligt frem til voksenalder er opnået.

Tidspunkt for vækstfasens afslutning er raceafhængigt, medium racer vokser typisk indtil de er 12-18 mdr, mens små racer opnår deres voksenvægt allerede ved 8-12 mdr. alderen og store eller gigant racer oftest vokser indtil de er 18-24 mdr. De fleste foderproducenter vil dog anbefale hvalpefoder indtil 12 mdr, alderen for små og medium racer, mens man i mange tilfælde anbefaler at fortsætte med hvalpefoder til 18 mdr. for gigantracerne.  

Se Hill’s udvalg af foder til hvalpe her:

https://www.hillspet.dk/products/dog-food#puppy

Se Hill’s udvalg af foder til killinger her:
https://www.hillspet.dk/products/cat-food#kitten

Denne ABC-artikel er udfærdiget i samarbejde med vores samarbejdspartner Hill's.

  Du er vores dyrehelt  

Hjælp med at redde dyr
Anmeld dyreværnssag
Dyreværnets seneste nyheder
Bliv klogere på testamente

Telefontid

44 94 66 95


Nb. nummeret er til internatet - ikke til dyreklinikken eller pensionen. Find de øvrige numre her.


Ring til os på alle hverdage mellem 9.30 - 12.00 (gælder ikke helligdage + weekender)

Eller send os en mail: [email protected]

Åbningstider

Islevdalvej 85, 2610 Rødovre

Mandag: Lukket
Tirsdag: 09.00 - 11.00
Ons, tors og fre: 15.00 - 17.00
Lør, søn og helligdage: 12.00 - 16.00
Lukket: 24., 25., 26., 31. dec. + 1. jan

Gabølvej 6, 6000 Kolding

Mandag: Lukket
Tirsdag: 13.00 - 16.00
Onsdag-tors: Lukket
Fredag: 13.00 - 16.00
Lør, søn og helligdage: Lukket
Lukket: 24., 25., 26., 31. dec. + 1. jan

CVR-nr.: 33 31 73 28

Betalings typer