Abekopper hos kæledyr
Dyreværnets chefdyrlæge Rikke Christensen-Lee forklarer herom
Abekopper - smitter de til kæledyr?
Faktisk ja. Abekopper er en zoonose, det vil sige en sygdom, som kan smitte mellem mennesker og dyr. Oprindeligt stammer virus-infektionen fra Central- og Vestafrika og kommer, som navnet siger, blandt andet fra aber. Mere typisk i Afrika er det dog, at smitten kommer fra mus og rotter som færdes tæt med mennesker.
Sådan smitter abekopper
Abekoppe-virus smitter via tæt kontakt gennem luftveje ved hosten, gennem væske fra de typiske blæreudslæt i huden (f.eks på sengetøj m.m.), og gennem kropsvæsker såsom blod og sæd.
Som regel smitter abekopper altså fra dyr til mennesker, mens smitten fra mennesker til dyr er mere sjælden. Men altså kan ske.
Abekopper hos kæledyr i Europa
Faktisk er abekoppeinfektion blevet påvist i sommeren 2022 i en italiensk greyhound i Paris. Begge ejere var smittede og hunden havde for vane at sove i sengen med dem.
Hunden udviklede hududslæt med væskeblærer samt feber, og samme virusvariant blev påvist i hunden som i dens ejere.
Den smittede hund har fået epidemiologer til at hæve øjenbrynene. For det er kendt, at abekopper kan smitte fra dyr til mennesker. Men hvis virus begynder at smitte fra mennesker til dyr, er smitterisiko meget større og isolationsmuligheder sværere at overholde.
Fødevarestyrelsen bekymrer sig
Faktisk bekymrer det så meget, at den danske Fødevarestyrelse har gjort abekopper til en anmeldepligtig sygdom og anbefaler alle dyrlæger at være på vagt ved syge dyr tilhørende personer med abekopper. Læs mere om Fødevarestyrelsens anbefalinger her.
Fakta: Tidlige symptomer på abekopper hos mennesker er feber, hovedpine, ondt i ryggen og træthed. Efter få dage udvikles der udslæt med ømme, væskefyldte blærer og forstørrede lymfekirtler.
Brug for en dyrlæge? Book tid hos Dyreværnets dyreklinik i Rødovre
Du er vores dyrehelt



