Testamente
Adopter
Frynseklinikken
Dyreværnets ABC
Indlever
Dyreklinik
Info om os
Hittedyr
Hundepension
Anmeld dyreværnssag
Bliv medlem
Kontakt
Enkelt
Red dyr
Adopter
Adopter
Indlever
Indlevering
TV
TV-serie

Derfor er Dyreværnet gået undercover

Bliv klogere på, hvorfor Dyreværnet har lavet serien

  • Illegal handel med hunde og hvalpe udgør den 3. største sorte økonomi i europa - kun overgået af handlen med våben og stoffer (kilde).
  • Nyeste tal indikerer, at 3.75 millioner hvalpe årligt er ofre for ulovlig handel i europa (beregning ud fra kilde).
  • Der er målt en stigning på 266 % i en 5-årig periode i antallet af importerede hvalpe i Danmark (kilde). 

Det gør altid indtryk på os, når vi hos Dyreværnet får indleveret en hund uden kendt historie. Det gør sig især gældende, når det handler om de hunde og hvalpe, der er importeret fra Østeuropa, fordi vi hidtil kun har kunnet gisne om, hvilken opvækst de startede deres liv under. Historierne om Eddie, Riki og Bella nedenfor er blot få eksempler på hunde, der vakte vores mistanke og fik os til at grave efter sandheden.

Eddie, Riki & Bella er nogle af de hunde, der vakte vores bekymring..

Fælles for de tre hunde er, at de alle i en meget ung alder blev indleveret til Dyreværnet. Hvalpene var importeret fra Østeuropa. De var alle tre smittet med tarmparasitten giardia og havde desuden flere helbreds- og adfærdsmæssige udfordringer.

De hunde, som er et resultat af organiseret ulovlig import af hvalpe, har ofte rygsækken fyldt med problemer, som køberne intet aner noget om. Præcis som med Eddie, Riki og Bella. 

Historierne nedenfor er blot få ud af mange eksempler på hvalpe, hvis liv startede mange tusinde kilometer væk fra Danmark – men af forskellige årsager landede på Dyreværnets internat. 

Eddie

Eddie – sødt ansigt men sygdomme fulgte også med

Lille Eddie, en shih tzu, som knap var fyldt tre måneder, før han blev indleveret til Dyreværnet. Han var desværre endnu én i rækken af hvalpe, som er importeret fra Polen og solgt af en illegal hvalpeimportør i Danmark. Eddie havde hudsvamp i ansigtet og kæmpede med diarré forårsaget af giardia.

Riki

Riki – aktiv boxer, der kæmpede med renligheden

Riki, en meget energisk boxer, blev indleveret til Dyreværnet, da han knap var fyldt 6 måneder. Han var oprindeligt importeret fra Polen og nåede kun at bo kortvarigt hos en familie i Danmark. Familien så sig nødsaget til at overdrage ham til os, fordi de ikke havde succes med at gøre ham renlig. At Riki havde svært ved at blive renlig, skulle vise sig at være en stor udfordring, ikke mindst fordi han også led af diarré grundet giardia, men også fordi den stakkels fyr var så dårligt socialiseret, at gåture var skræmmende og derfor ikke gav ham ro til at besørge. 

Bella

Bella – dyrlægens forskrækkelse: Cherry eyes, giardia og mange andre dårligdomme

Bellas historie er ganske ulykkelig, da hun oprindeligt er fra en hundehandler, som ikke kunne have været mere ligeglad med, hvor syg og udfordret Bella var. Hun var en Engelsk Bulldog og hun var blot 12 uger, da hun kom til Dyreværnet. Bellas vejrtrækning var meget anstrengt, hun haltede på begge forben og døjede også med Cherry eyes, giardia og allergi. Lille Bella var den gladeste hundepige og Dyreværnet igangsatte straks undersøgelser for at blive klogere på hendes udfordringer. Bella blev anbragt i kærlig pleje, mens Dyreværnet igangsatte nødvendige behandlinger og nøje observerede den lille hund. Desværre gik der ikke længe, førend både bentøj, hud og vejrtrækning trods forebyggende behandlinger forværredes i en sådan grad at aflivning var eneste værdige løsning.

Alt det skjulte, som sælgerne ikke vil have, du ved..

I denne oversigt kan du læse om de sygdomme, som hvalpene, der stammer fra kummerlige kår og/eller som er resultatet af skamavlet genetik, kan risikere at lide af.

  • Giardia: Tarmparasit, som forårsager diarré, kan medføre tab af næringsstoffer, væske og elektrolytter. Kan være livstruende i unge dyr. Smitter til menneske.
  • Parvo: Virus, der angriber tarmen og forårsager ødelæggelse af vævet. Typisk blodig diarré og akut dehydrering med kredsløbschok som følge heraf. Ofte livstruende.
  • Fransk hjerte/lungeorm: Hjerteorm og lungeorm er to forskellige parasitter. Begge lejrer sig i de store blodkar omkring hjerte og lunger og kan give hjertesvigt, luftvejsgener og død.
  • Orm (indvoldsorm): De fleste hvalpe får orm via mælk fra moderen og derfor er ormekur ad flere omgange alm. behandling af hvalpe i Danmark. Såfremt de ikke behandles, kan det forårsage diarré, vægttab, underernæring, blodmangel mv.
  • Underernæring: Enten pga. af orm, fejlfodring, manglende fodring eller en kombination heraf. Kan få livslange følger pga. forkert udvikling af knogler, led, organer, blodmangel mv.
  • Svækket immunsystem: Ofte grundet fysisk og psykisk stress. Det gør hvalpen modtagelig overfor sygdomme såsom lungebetændelse, diarré mv. og kan være fatalt.
  • Cherry eye: Fremfald af tårekirtel, ses typisk hos kortsnudede racer (bulldogs/mops), bliver let betændt og forårsager smerter. Ofte operationskrævende.
  • Allergi: Typisk nedarvet sygdom, ses oftest i bull-racerne, men bliver mere og mere almindeligt. Symptom er oftest rød, irriteret hud med kløe og øregangsbetændelse.
  • Ledproblemer: Hofte- og albueledsdysplasier betyder, at leddene ikke passer korrekt sammen. Sammenholdt med ledmus er dette typiske nedarvede problemer, som opstår når opdrætter ikke bevidst udvælger avlsdyr uden disse gener. Ledproblemer forårsager smerter og tidlige gigtforandringer og kan betyde livslang smertelindring, dyre operationer og dårlig livskvalitet.

Adfærdsmæssige udfordringer

Når hvalpen er opvokset i bur og har ikke har oplevet den vigtige socialisering og prægning i de første 8 uger af sit liv, har Dyreværnet set følgende socialiseringsudfordringer:

  • Frygtsom: En frygtsom hund kan opleves som aggressiv i pressede situationer - eks. i mødet med fremmede mennesker, hunde, trafik, høje lyde etc.
  • Besidderisk/har ressourceforsvar: Hvalpe kan udvikle ressourceforsvar overfor mad, hvis ikke der har været nok mad tilgængeligt i de første uger af deres liv. Har de skulle kæmpe med de andre hvalpe eller hunde om maden, er det desværre ofte noget, der vil følge dem.
  • Overdreven leg eller bid: Har den lille hvalp ikke haft en mor og/eller søskende, der kan lære den bidehæmning, kan det være voldsomt, når hunden tager fat. Især når den bliver ældre.
  • Separationsangst/ har svært ved at lære at være alene hjemme: Hvis hunden er meget frygtsom, kan det være svært at lære dem at være alene.

Udgifter til behandling, som en ny hvalpeejer ikke regner med

Eksempler på dyrlægeudgifter på de typisk forekommende sygdomme hos hvalpe fra dårligt opdræt:

  • Diarré – diagnostik og behandling: 2.500-30.000 kr.
  • Lungebetændelse – diagnostik og behandling: 3.000-50.000 kr.
  • Blodforgiftning - diagnostik og behandling: 5.000-80.000 kr.
  • Udviklingsproblemer (luftveje, skelet mv): 4.000-60.000 kr.
  • Medfødte sygdomme (allergi, ledproblemer mv.): Livslang behandling - kan blive flere 100.000 kr.
  • Adfærdsproblemer: 3.000 -10.000 kr.

NB: prisvariation alt efter sygdomsgrad samt om det er med eller uden akuttillæg og indlæggelse.

Bliv klogere på holdet bag: Rene, Nina & Rikke

Det er ikke tilfældigt, at det netop er René, Nina og Rikke, som Dyreværnet har sammensat til at lede denne undercover undersøgelse af forholdene for de østeuropæiske hvalpe og hundehandlere. Herunder kan du blive klogere på de tre profiler.

René Dahl Andersen

René Dahl Andersen

Han har prøvet lidt af hvert, 48-årige René Dahl Andersen. Som tidligere ansat i Københavns Politi fra 1998 – 2018, blev han i 2006 tilknyttet Politiets Efterretningstjeneste som efterforsker og undercover agent i både Danmark og udlandet med speciale i narkotikasager og organiseret kriminalitet. Samme år blev René Dahl Andersen udvalgt til videreuddannelsen som undercover agent hos FBI i USA, og i 2007 fulgte hans uddannelse hos Royal Canadian Mounted Police og senere hos Algemene Inlichtingen - en Veiligheidsdienst i Holland Police.

Nina Amdi

Nina Amdi

Nina startede hos Dyreværnet i 2009 og kan skrive titler som hundeadfærdsrådgiver og udrykningsleder med 12 års erfaring med dyreværnssager på CV'et. Nina har gennem sit arbejde nøje fulgt udviklingen af hvalpeimport de seneste 10 år ved hjælp af online portaler, retssager, anmeldelser mv. Derudover har Nina også gennem sit arbejde i Dyreværnets dyreværnsenhed jævnligt kontakt med politiets dyrevelfærdsenheder rundt om i landet.

Rikke Christensen-Lee

Rikke Christensen-Lee

I januar 2016 startede Rikke som dyrlæge hos Dyreværnet og 10 måneder derefter tiltrådte hun stillingen som Dyreværnets direktør. Udover at være uddannet dyrlæge har Rikke også 9 års erfaring med dyreværnssager. Dertil er hun medlem af en arbejdsgruppe vedrørende illegale hvalpeimport. I denne arbejdsgruppe, som foregår i samarbejde med Fødevarestyrelsen, Rigspolitiet, Den danske dyrlægeforening, Dyrenes Beskyttelse, får hun indsigt i hvad der rører sig på markedet vedrørende ulovlig handel med hvalpe.

Se den online serie: Langt Over Grænsen – Når Hvalpe Lider for Profit

  Du er vores dyrehelt  

Hjælp med at redde dyr
Anmeld dyreværnssag
Dyreværnets seneste nyheder
Er du vores nye praktikant?

Telefontid

44 94 66 95


Ring til os på alle hverdage mellem 9.30 - 12.00 (gælder ej helligdage + weekender)

Eller send os en mail:


[email protected]

Åbningstider

Mandag: Lukket
Tirs: 09.00 - 11.00
Ons, tors og fre: 15.00 - 17.00
Lør, søn og helligdage: 12.00 - 16.00
Lukket: 24., 25., 26., 31. dec. + 1. jan

Dyreværnet
Islevdalvej 85
2610 Rødovre

Betalings typer